Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

1541U-II - mam i ja!

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#21 Postautor: 0kti » pn wrz 03, 2012 7:08 pm

gryf pisze:Jako gratis dostałem kartę micro SD 4GB.


Gideon coś mi pisał, że dorzuci SD ale myślałem, że 1GB lub 2GB,
4GB wystarczy w zupełności :D
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 422
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#22 Postautor: kmeg » wt wrz 29, 2015 10:09 pm

Jakby ktoś nie zauważył to Gideon na FB udostępnił do pobrania betę firmware 3.0

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#23 Postautor: 0kti » czw paź 01, 2015 5:06 am

Beta wgrana.
Wg Gideona 10 krotnie został przyspieszony file manager, co mogę potwierdzić, zapierdziela, aż miło.
Wgrywanie REU też zostało mocno przyspieszone.
Jest opcja kopiuj wklej (commodore+c i commodore+v), można łatwo kopiować pliki z pena na sd i na odwrót.
Ale czasami mam buga, już zdarzyło mi się 2x, że nie chciała zatrybić opcja mount&run
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 422
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#24 Postautor: kmeg » czw paź 22, 2015 8:02 am

Od kilku dni jest już dostępna beta 5.

Awatar użytkownika
Roody
Posty: 167
Rejestracja: śr sie 26, 2009 6:14 pm
Grupa: sabat

#25 Postautor: Roody » pn paź 26, 2015 10:10 pm

Chłopaki mam pytanko.
Coś mnie naszło i chyba też sobię zamówię.
Powiedzcie mi do czego służą te gadżety:

-1541U2 Tape Adapter Set (assembled)
-Ultimate-II Compatible USB 2 LAN adapter

Zamawiać to czy olać?

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#26 Postautor: 0kti » wt paź 27, 2015 5:03 am

1. Emulacja kasety (wczytywanie plików tap)
2. Adapter LAN poprzez port usb (na razie działa tylko telnet, ciągle w fazie beta)
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Awatar użytkownika
Roody
Posty: 167
Rejestracja: śr sie 26, 2009 6:14 pm
Grupa: sabat

#27 Postautor: Roody » wt paź 27, 2015 10:17 am

ok. To sobie daruję. Dzięki!

carrion
Posty: 1457
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#28 Postautor: carrion » wt paź 27, 2015 6:24 pm

kmeg pisze:Od kilku dni jest już dostępna beta 5.

jak sie wgrywa taki firmware?
retronavigator.com

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#29 Postautor: 0kti » śr paź 28, 2015 5:20 am

Wrzucasz luzem na sd
Przy odpaleniu komcia uruchomi się aktualizator
Po aktualizacji należy wyciągnąć kartę SD i usunąć plik (update.bin)

Od wersji 3.x można aktualizować bezposrednio z menu (plik update.u2u) lub zaniżać oprogramowanie (revert.u2u)
Po za tym od 3.x jest wsparcie update z pendrive
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 422
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#30 Postautor: kmeg » pn lis 16, 2015 4:26 pm

Roody pisze:ok. To sobie daruję. Dzięki!


No nie wiem. Najwieksza zaleta tego interfejsu to kontrola całości za pomocą telneta. Możesz sobie mieć podpietego C64 daleko a z poziomu telneta resetować, uruchamiać, zmieniać dyski, etc - czyli taki pilot. Bajer może się przydać podczaś demo compo bo wtedy podczas "zmień dysk" nie trzeba wchodzić do menu UK1541 i wybrać inny obraz dysku. Karta sieciowa z tym bajerem oferuje to co zabawka Kisiela.

KB777
Posty: 205
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#31 Postautor: KB777 » wt lis 17, 2015 11:45 am

Roody pisze:Chłopaki mam pytanko.
Coś mnie naszło i chyba też sobię zamówię.
Powiedzcie mi do czego służą te gadżety:

-1541U2 Tape Adapter Set (assembled)
-Ultimate-II Compatible USB 2 LAN adapter

Zamawiać to czy olać?


W swoich "gratach" znalazłem identyczny USB-LAN. http://www.gembird.com/item.aspx?id=5027&lang=pl
Generalnie - chodzi o układ AX88772A.

Gideon w ogóle ma puszczać kolejną serię w tym roku ? A i cena wzrosła...
always @(posedge Clk)

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 422
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#32 Postautor: kmeg » wt lis 17, 2015 1:52 pm

^^ Ludzie kombinują z różnymi wersjami tego i nie zawsze się udaje. Dużo taniej też się raczej nie da kupić.

Ci co się nie załapali raczej będą sporo czekać:

Kod: Zaznacz cały

2015-11-06
All units have been shipped, and there are none left for sale.
Please hold your payment.

New production MAY start again this year, but NO NEW UNITS will be available anymore this year.

Due to personal circumstances, the project is at a slower pace now.
------------------------
Don't panic though. I'm sure you'll receive it, but you will probably need to wait a little while more than others. Even when at his fastest pace there would be no way you'd get it before the new year anyway.You will be right at the back of a pretty large queue. It is still very much worth the wait though

Asthor
Posty: 48
Rejestracja: pn wrz 20, 2010 3:28 pm
Grupa: EXlusive ON

#33 Postautor: Asthor » wt lis 17, 2015 3:42 pm

No to się pochwalę - Ultimate1541 mam i ja! Przyszło z kabelkiem czarnym typu serial 1541, karta 4 GB /mam ochotę wsadzić tam 64 GB, tak żeby wszystko mieć na jednej karcie, łącznie z demami na reu/ i do tego to:
-Ultimate-II Compatible USB 2 LAN adapter - nie zastanawiałem się czy warto, czy się przyda itd, sprawdzimy.

jericho
Posty: 229
Rejestracja: czw sie 12, 2010 6:52 pm
Grupa: Draco Tropyx WST

#34 Postautor: jericho » czw gru 24, 2015 11:16 am

Pasthor, karta chyba max.8GB? Testowałeś już LAN? Co udało Ci się odpalić?
Bee boozed together in Comaland!!!

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#35 Postautor: 0kti » czw gru 24, 2015 11:23 am

Ja testowałem. Telnet chodzi fajnie i montowanie dyskietki też. Także teraz nie trzeba zatrzymywać domek wielodyskowych
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Asthor
Posty: 48
Rejestracja: pn wrz 20, 2010 3:28 pm
Grupa: EXlusive ON

#36 Postautor: Asthor » czw gru 24, 2015 12:46 pm

jericho pisze:Pasthor, karta chyba max.8GB? Testowałeś już LAN? Co udało Ci się odpalić?

testowalem 64 GB, formatowałem na różne systemy plików, niestety ultimate1541 niby ją wykrywał, ale nic na niej nie widział. Ostatecznie bez zająknięcia poszła karta 16GB.

Jenot
Posty: 5
Rejestracja: czw lis 22, 2012 9:07 pm

#37 Postautor: Jenot » sob gru 26, 2015 11:43 am

0kti pisze:Ja testowałem. Telnet chodzi fajnie i montowanie dyskietki też. Także teraz nie trzeba zatrzymywać domek wielodyskowych


Czyli bez problemu będzie też działać w trybie C128. Możesz zrobić dokładne zdjęcie tego adaptera? Bo chcę się w taki zaopatrzyć a tyle tego tałatajstwa jest na Allegro że nie wiadomo co wybrać.

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#38 Postautor: 0kti » pn gru 28, 2015 10:45 am

Sorki, nie byłem dostępny przez święta
http://zapodaj.net/849d10ea231fd.jpg.html

Na razie U2 wspiera tylko jeden chipset, nie pamiętam dokładnie który, jest napisane w grupie 1541UltimateII na fejsie
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Jenot
Posty: 5
Rejestracja: czw lis 22, 2012 9:07 pm

#39 Postautor: Jenot » pn gru 28, 2015 7:27 pm

0kti pisze:Sorki, nie byłem dostępny przez święta
http://zapodaj.net/849d10ea231fd.jpg.html

Na razie U2 wspiera tylko jeden chipset, nie pamiętam dokładnie który, jest napisane w grupie 1541UltimateII na fejsie


Spoko, kupiłem w międzyczasie jakiś taki wyglądający identycznie jak to co sprzedaje Gideon. Dam znać czy zadziała (czekam na przesyłkę). Jak nie to będę szukał takiego jak Twój. Dzięki za fotkę.

Jenot
Posty: 5
Rejestracja: czw lis 22, 2012 9:07 pm

#40 Postautor: Jenot » pt sty 08, 2016 6:00 pm

No i to co kupiłem nie działa - nieobsługiwany chipset. Znalazłem na jakimś forum co obsługuje Ultimate. Powinna to być karta oparta na AX88772A. Na Allegro do wyrwania od 32zł. Czekam na przesyłkę.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości