Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

1541U-II - mam i ja!

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
gryf
Posty: 54
Rejestracja: sob kwie 14, 2012 10:31 am
Grupa: Elysium

1541U-II - mam i ja!

#1 Postautor: gryf » pt sie 31, 2012 8:11 pm

No i słowo stało się rzeczywistością. Brusz namówił mnie na 1541, co jest IMO moim zakupem dekady :)

Bez wątpienia jest to najlepszy kawałek sprzętu, jaki miałem okazję podłączać do komcia.

Naturalnie, bawię się na razie i delektuję nowym sprzętem, ale jest jedna rzecz, która mnie irytuje - cart retro replay jako domyślny cartridge (ten widoczny od strony c64). Wkurza mnie nieco układ klawiszy funkcyjnych - jest totalnie inny niż ten znany z polskich podróbek actiona. Czy RR ma coś innego/lepszego/poprawionego względem Actiona 7.5 (made in Poland) żebym musiał zastąpić klawiszologię głęboko wyrytą w korze mózgowej na tę zastosowaną w RR?

kotrobot
Posty: 2147
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#2 Postautor: kotrobot » pt sie 31, 2012 8:41 pm

Zawsze mnie to irytowało jak korzystałem z oryginalnych AR.
Ale się przyzwyczaiłem.

RR pracuje poprawnie w NTSC, kiedyś do czegoś było mi potrzebne (na emu oczywiście, bezużyteczne u nas raczej). Chyba w RR jest sporo poprawionego softu (jakieś rippery do grafiki).
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

carrion
Posty: 1494
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#3 Postautor: carrion » pt sie 31, 2012 9:24 pm

w U1541 można wybrać sobie rom z np Finala III jak byś chciał...
ale
przyzwyczaj się do RR to tylko kilka dni i się przekonasz...
BTW: dir w F3 jest zgodny z C128 iz C+4 i w tej chwili wydaje mi się najbardziej logicznym rozwiązaniem

a przy okazji Roman. gratulacje bo to na prawdę ważne wydarzenie w życiu. jak dostałem U1541-II to stwierdziłem, że do tej pory byłem ślepy i nagle przejrzałem na oczy.
do nie dawna miałem jeszcze MMC Replaya (taki inny kartridź) ale poszedł na allegro w ramach podrasowania budżetu domowego... był fajny, ale to nie było to...

więc teraz...
obczaj Blue-Reu na U1541 - masz Ultimata masz REU - i działa :D
retronavigator.com

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1446
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

#4 Postautor: wackee » pt sie 31, 2012 9:33 pm

Mój w drodze ;)
* jeżeli masz problemy ze zrozumieniem mojego posta albo wydaje ci się jakiś nieprzyjemny czy inne pierdypałki, to po prostu zapytaj. wyjaśnię.

bimber
Posty: 769
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 10:16 am
Grupa: arise

#5 Postautor: bimber » pt sie 31, 2012 9:34 pm

-do katalogu głównego karty wrzucasz plik ar7.bin
-w ustawieniach wybierasz 'custom retro replay'
-wpisujesz nazwe w/w pliku

/edit zauważyłem właśnie że mam stary firmware, ale w nowym chyba jest podobnie
Załączniki
ar7.zip
(23.57 KiB) Pobrany 325 razy

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 380
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#6 Postautor: wegi » sob wrz 01, 2012 12:00 pm

Możesz też sflaszować 1541U z podmienionym binem AR wówczas nie musisz nawet wybierać opcji custom.

Wiem wiem - na początku pewnie tak jak ja boisz się wszystkiego w tym cacku ale... z czasem się oswoisz :)

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#7 Postautor: 0kti » sob wrz 01, 2012 1:54 pm

a ja jeszcze czekam na niego, ale już niedługo....
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

gryf
Posty: 54
Rejestracja: sob kwie 14, 2012 10:31 am
Grupa: Elysium

#8 Postautor: gryf » sob wrz 01, 2012 2:02 pm

@All. Poczytałem trochę o RR, pobawiłem się też nieco i w sumie przemawiają do mnie argumenty:

* poprawione błędy
* oryginalne AR miały taki układ klawiszy

Więc zrobię jak robokot i się przyzwyczaję. A to, że nie będę miał turboloadera dla magnetofonu to jakoś, kurna, przeżyję :)

@carrion: obczaiłem - ładna animacja :)
@wegi, bimber: nie pytałem JAK podmienić RR na AR tylko jaka jest różnica między nimi :)

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#9 Postautor: 0kti » sob wrz 01, 2012 2:31 pm

coraz bliżej...
Załączniki
rank.jpg
rank
rank.jpg (8.39 KiB) Przejrzano 11279 razy
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

bimber
Posty: 769
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 10:16 am
Grupa: arise

#10 Postautor: bimber » sob wrz 01, 2012 2:51 pm

gryf pisze:nie pytałem JAK


czytanie ze zrozumieniem... :oops:

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 380
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

Re: 1541U-II - mam i ja!

#11 Postautor: wegi » sob wrz 01, 2012 2:52 pm

Właśnie :D

@gryf - z jakiego ranka startowałeś i jak długo czekałeś?

gryf
Posty: 54
Rejestracja: sob kwie 14, 2012 10:31 am
Grupa: Elysium

#12 Postautor: gryf » sob wrz 01, 2012 3:32 pm

W sumie to zamówienie złożyłem jeszcze na początku maja, ale zmarudziłem z wpłatą (miałem nieco ważniejsze rzeczy na głowie) i kasa wpłynęła miesiąc później. Dostałem rank sto sześćdziesiąt coś, w lipcu zjechał do 118, a w na początku sierpnia do 34. Czyli od momentu wpłaty czekałem prawie 3 miesiące.

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 380
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#13 Postautor: wegi » sob wrz 01, 2012 3:48 pm

wysyłka DP?

tak czy siak warto było czekać...

Ja miałem fuksa w 2009 jak zamówiłem i wpłaciłem to po 2ch chyba tyg. przyszło. Wtedy Gideon przestawiał się na 2kę i miał kilka ostatnich batch'ów z jedynką którą wziąłem rezugnująć z dobrodziejstw 2ki.

gryf
Posty: 54
Rejestracja: sob kwie 14, 2012 10:31 am
Grupa: Elysium

#14 Postautor: gryf » sob wrz 01, 2012 3:59 pm

Wysyłka DP. Kabelek serial skleciłem sobie jakiś tydzień-dwa temu :D

A czekać warto. Genialna rzecz :)

Awatar użytkownika
KTO_Rosomak
Posty: 10
Rejestracja: pt lip 27, 2012 11:35 am

#15 Postautor: KTO_Rosomak » ndz wrz 02, 2012 8:30 pm

gryf pisze:Wysyłka DP. Kabelek serial skleciłem sobie jakiś tydzień-dwa temu


Ten "krótki" kabelek serial jest już w zestawie, czy trzeba samemu gdzieś dokupić?
Ostatnio zmieniony ndz wrz 02, 2012 8:34 pm przez KTO_Rosomak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#16 Postautor: 0kti » ndz wrz 02, 2012 8:33 pm

Nie ma w zestawie
Kabelek zrobił mi RAF
Ostatnio zmieniony ndz wrz 02, 2012 9:00 pm przez 0kti, łącznie zmieniany 1 raz.
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

Awatar użytkownika
KTO_Rosomak
Posty: 10
Rejestracja: pt lip 27, 2012 11:35 am

#17 Postautor: KTO_Rosomak » ndz wrz 02, 2012 8:38 pm

0kti pisze:Nie ma w zestawie

Dobre... Płaci się taką kasę i nie mogą dożucić jakiegoś przewodu...

A tak na marginesie: będzie pasował przewód serial od stacji dysków?
Czy jest potrzebna jakaś zmiana w PIN-ach?

Awatar użytkownika
kenji
Posty: 692
Rejestracja: ndz wrz 06, 2009 8:58 pm
Grupa: Dream

#18 Postautor: kenji » ndz wrz 02, 2012 8:43 pm

To musiało się coś zmienić, bo ja ten krótki kabelek miałem normalnie w zestawie.
. : dream : .

Awatar użytkownika
0kti
Posty: 119
Rejestracja: pn paź 03, 2011 7:21 pm
Grupa: Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs
Kontaktowanie:

#19 Postautor: 0kti » ndz wrz 02, 2012 8:53 pm

KTO_Rosomak pisze:
0kti pisze:Nie ma w zestawie

Dobre... Płaci się taką kasę i nie mogą dożucić jakiegoś przewodu...

A tak na marginesie: będzie pasował przewód serial od stacji dysków?
Czy jest potrzebna jakaś zmiana w PIN-ach?


Gadałem z kolesiem który dostał Ultimate niecałe 2 miesiące temu
On nie dostał.
Wystarczy kabel ze stacji dysków :D
ex.Puma/Caution/Varcaus/3Lux/Street Children/Tubular Jobs

c64C + c64G+ 1541 Ultimate II + Jiffy Dos + SD2IEC

gryf
Posty: 54
Rejestracja: sob kwie 14, 2012 10:31 am
Grupa: Elysium

#20 Postautor: gryf » pn wrz 03, 2012 7:01 pm

Ej, zrobienie takiego kabelka to jest 15 minut roboty. Jeśli wcześniej był w zestawie to pewnie Gideon sam je robił - wolałbym dostać carta wcześniej, niż czekać pół roku dłużej, żeby mieć ten kabelek.

Jako gratis dostałem kartę micro SD 4GB.

Poza tym,
(…)Płaci się taką kasę i nie mogą dożucić jakiegoś przewodu(…)

sto parę ojro to nie jest wcale drogo - porównaj sobie ile kosztowałaby tutaj taka produkcja, oraz stosunek zarobków do cen w Holandii.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości