Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Zamiana

W tym miejscu możemy do woli sprzedawać, kupować, oddawać przedmioty związane z Commodore oraz inne rzeczy kwalifikujące się do kategorii retro.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
IRATA4
Posty: 2
Rejestracja: czw lis 05, 2015 11:49 am

Zamiana

#1 Postautor: IRATA4 » czw lis 05, 2015 12:11 pm

Witam wszystkich forumowiczów.
Ostatnio odnalazłem,odkurzyłem i uruchomiłem swoje C64 a także zamówiłem "nowe" (box),ponieważ w temacie C64 niewiele się orientuje (jestem z AOL) a chciałbym móc obok Atari i innych konsol/komputerów 8/16 bit mieć sprawnego Commodorka pod ręką .
Jaki jest koszt i czy istnieje coś takiego jak Sio2Sd albo Odpowiednik Atarowskiego Side (cart podłączany pod szynę ) chodzi mi o wczytywanie programów ,w zamian będę mógł odstąpić pudełkową wersję C64 w idealnym stanie .
Jaki amperaż potrzebuje C64 do sprawnego działania? -oryginalny zasilacz zajmuje sporo miejsca ,są dostępne wtyczki zasilające ?-szkoda mi niszczyć oryginalną .

Pozdrowienia dla koleżanki z waszego grona która czasami zagląda do nas na zloty - Dzięki za możliwość popykania w "Prince of Persja"

carrion
Posty: 1457
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#2 Postautor: carrion » czw lis 05, 2015 1:56 pm

witaj.

nie wiem co dokładnie robi sio2sd, ale wydaje mi się że potrzebujesz
ultimate 1541
U1541-II http://www.1541ultimate.net - ale strone chyba zhackowano

generalnie na YT możesz pooglądać co to robi np tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=p4MlqcGXHJU

możesz też popatrzeć na inne urządzenie, sd2iec
https://www.youtube.com/results?search_query=c64+sd2iec

to drugie jednak nie emuluje stacji 1541 więc nie pooglądasz np dem dyskowych.

jack by co to pytaj....
retronavigator.com

Awatar użytkownika
skull
Posty: 750
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#3 Postautor: skull » czw lis 05, 2015 4:04 pm

Ultimate to już cały kombajn rozszerzeń/emulacji stacji dysków. Jednak trochę kosztuje.
Najtańszym sposobem wgrywania gier z cart SD jest zakup SD2IEC np.
http://allegro.pl/sd2iec-lcd-atmega-128 ... 26753.html

bez wyświetlacza można kupić taniej, ale na razie nie widzę takich aukcji - warto też zapytać na c64power.com, tam ludzie montują takie rzeczy.
Jest jeszcze UK1541.
Bo pecet to zwykły banan...

Asthor
Posty: 48
Rejestracja: pn wrz 20, 2010 3:28 pm
Grupa: EXlusive ON

#4 Postautor: Asthor » czw lis 05, 2015 4:40 pm

Miałem podobny dylemat, wybrałem Ultimate 1541-II, jeżeli nie jest to tylko zajawia i chcesz dłużej zaznać przygody z c64 to tylko i wyłącznie Ultimate1541II.

Nameless
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

#5 Postautor: Nameless » pt lis 06, 2015 10:43 am

Wtyczka zasilacza to standardowy DIN 7
rozpiska z amperażem
http://www.hardwarebook.info/C64_Power_Supply

Awatar użytkownika
IRATA4
Posty: 2
Rejestracja: czw lis 05, 2015 11:49 am

#6 Postautor: IRATA4 » pt lis 06, 2015 11:12 am

na stałe ,C64 kupiłem wprawdzie dość późno 1996/7r. ,ale kaset z grami się nazbierało całkiem sporo ,niektóre już nie działają , poza tym staram się korzystać z oryginalnego sprzętu gdyż emulator to taki filtr dający namiastkę klimatu , możliwość odpalania gier np z SD w dzisiejszych czasach jest chyba standardem ,oczywiście magnetofonu się nie pozbywam ,stacja dojdzie lada dzień wraz z drugim C64(box)-inaczej się nie dało więc gdyby ktoś chciał C64 w pudełku odkupić to mogę odsprzedać za jakąś rozsądną cenę :-).
Dzięki za pomocną pomoc ;-)

Nameless
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

#7 Postautor: Nameless » pt lis 06, 2015 11:28 am

poszło pw


Wróć do „Bazar”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości