Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Znaleziono 32 wyniki

autor: BenHur
czw lis 15, 2018 10:56 pm
Forum: Bazar
Temat: [Kupię] Stacja dysków Commodore 1571
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 832

Re: [Kupię] Stacja dysków Commodore 1571

Temat do zamknięcia ponieważ już mam takową stacyjkę :-D
autor: BenHur
czw paź 25, 2018 9:47 pm
Forum: Bazar
Temat: [Kupię] Stacja dysków Commodore 1571
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 832

[Kupię] Stacja dysków Commodore 1571

Witam wszystkich, przygarnę stację jak w temacie.
Ważne aby była działająca i posiadała kabelek połączeniowy.
Mile widziany JiffyDos na pokładzie.
Oferty proszę wysyłać na prv.
autor: BenHur
czw paź 25, 2018 9:44 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

Niestety płyta nie do naprawy na daną chwilę.
Zdybałem sprawną i działa wszystko jak należy.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Temat do zamknięcia.
autor: BenHur
ndz wrz 23, 2018 5:22 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

Chyba będę musiał się poddać :(
Wymieniłem kwarc Y2, rozebrałem włącznik i przeciściłem go i dalej nic.
Mam analizator logiczny ale nie wiem jak go podpiąć do c128.
autor: BenHur
sob wrz 22, 2018 7:23 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

Nie mam C64, tylko C128D sprawnego w plastikowej obudowie.
autor: BenHur
sob wrz 22, 2018 4:16 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

Nie da rady sprawdzić bo ona jest od 128D a cała płyta ma skorodowane ścieżki.
autor: BenHur
sob wrz 22, 2018 1:25 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

U28 CSG7801 mozesz przetestowac w plaskim c64. A co sie dzieje jesli wyciagniesz wszystkie i pozostawisz tylko U7 lub U28 ? Normalnie świeci się dioda power, jeśli wsadzę którykolwiek z nich lub obydwa to pulsuje LED dioda. Posiadam jeszcze płytę od C128D jako dawcę, wymieniałem obydwa układy ale b...
autor: BenHur
sob wrz 22, 2018 12:50 am
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

hobocti77x pisze:Jaki to model c128 ?

Płaski
autor: BenHur
pt wrz 21, 2018 10:46 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

Re: C128 i pulsująca dioda power

Wyglada na zwarcie. Mozesz wyjac wszystkie uklady w podstawkach i sprawdzic czy zniknie. Sprawdz tez czy ktorys z ukaladow nie robi sie zbyt goracy. Po wyjęciu wszystkich układów dioda POWER się świeci. Jak zamontuję wszystkie układy prócz U7 oraz U28 to jest ok, tzn dioda się pali światłem ciągłym...
autor: BenHur
ndz wrz 09, 2018 2:30 pm
Forum: Strefa 128
Temat: C128 i pulsująca dioda power
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2074

C128 i pulsująca dioda power

Witam wszystkich, dorwałem ostatnio C128 i niestety mam z nim problem ponieważ po podłączeniu zasilania dioda power pulsuje. Zasilacz 100% sprawny, na układzie SID napięcia 12V oraz nie zrozumiałe dla mnie zamiast +5v miernik pokazuje na przemian 0v i 1v. Układ U28 wymieniłem na inny i dalej to samo...
autor: BenHur
pn sie 27, 2018 11:18 am
Forum: Bazar
Temat: Zasilacz C128
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 698

Re: Zasilacz C128

Słyszałem, że Sebaloz ma jakąś zaprzyjaźnioną firmę od zasilaczy. Może coś poleci? Rafsoft (dawniej c64power) w Krakowie na ulicy Grodzkiej, ale juz nie polecam. Po rozebraniu zasilacza okazalo sie ze w srodku ma wbudowany czip do zbierania peseli a z lektury forum c64power wiadomo ze na pesel mozn...
autor: BenHur
wt sie 21, 2018 9:28 pm
Forum: Bazar
Temat: Zasilacz C128
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 698

Zasilacz C128

Witam, kupię w rozsądnej cenie zasilacz do C128 płaskiego.
autor: BenHur
śr kwie 13, 2016 8:36 pm
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

A i wyciągałem wszystkie układy i czyściłem nóżki izopropanolem.
autor: BenHur
śr kwie 13, 2016 8:35 pm
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Taka temp. jest prawidlowa. Czy masz stacje dyskow i jakas dyskietke ? Gdybys mial mozliwosc to moglbys sprawdzic czy jest auto-boot. Mozesz jeszcze podociskac uklady w podstawkach czasami pomaga ;) Jesli masz multimetr to moglbys sprawdzic stan wyjsc na porcie i/o procesora czy wogole jest start r...
autor: BenHur
śr kwie 13, 2016 2:09 pm
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Co znaczy cieply. A sprawdziles czy masz obraz z gniazd 80 kolumnowego ? Tylko sprawdz jak masz klawsz 40/80 column. A najlepsza do tego modelu to jest stacja 1571 . Jak dotykam okładów palcem to tylko na nim wyczuwam zmianę temperatury. Nie sprawdzałem bo nie mam kabla RGB dopiero go robię, klawis...
autor: BenHur
pn kwie 11, 2016 9:25 pm
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Sprawdzałem czy któryś z układów sie nie przegrzewa i tyko VIC 8566 jest ciepły po około minucie od włączenia.
autor: BenHur
pn kwie 11, 2016 10:09 am
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Może jakbym zdybał C64, uklady byłyby zamienne za te co powodują czarny ekran?
autor: BenHur
pn kwie 11, 2016 8:07 am
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Zasilacz już sprawny, w dalszym ciągu czarny ekran, jakieś propozycje co, gdzie, jak sprawdzić?
autor: BenHur
sob kwie 09, 2016 9:38 am
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Nameless pisze:przy braku 9 V to chyba obraz powinien jakiś być :-(

a jak mierzysz te 9V ?


Miernikiem uniwersalnym.
~9V oraz +5V jest wpinane do płyty głównej więc sądzę że jest potrzebne do wyświetlenia obrazu.
autor: BenHur
pt kwie 08, 2016 5:41 pm
Forum: Strefa 128
Temat: Commodore 128D wreszcie mój
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 11584

Witam ponownie, przeglądałem różne fora i koledzy sugerowali abym sprawdził zasilacz.
Więc dziś się zabrałem za miernik i napięcia +5V i +12V są OK ale ~9V pokazał 0.
Czyżby trafo padło?

Wyszukiwanie zaawansowane